Change the language to englishEnglishChange the language to english
diszhal.info logo
Cichlasoma salvini - Salvin bölcsőszájú halaAngolul / English
Cichlasoma salvini - Salvin bölcsőszájú halaCichlasoma salvini - Salvin bölcsőszájú halaCichlasoma salvini - Salvin bölcsőszájú halaCichlasoma salvini - Salvin bölcsőszájú halaCichlasoma salvini - Salvin bölcsőszájú hala
 • Tudományos név : Cichlasoma salvini
 • Szinonímák: Cichlasoma tenue, Heros salvini, Heros triagramma
 • Magyar név: Salvin bölcsőszájú hala
 • Csoport: Sügérek
 • Származás: Közép-Amerika; Honduras, Guatemala, Belize, és Dél-Mexikó keleti partvidékén.
 • Testhossz: Hím: 15 cm, nőstény: 12 cm, de a halak a természetben elérhetik a 22 cm-t is.
 • Természetes élőhely: Általában a trópusi erdőkben, a folyók gyorsabb folyású szakaszain, vagy a part menti lagúnákban.
 • Viselkedés: A méretéhez képest agresszív és területvédő, csak nagytestű, erős sügérfélékkel társítsuk. A növényeket nem bántja és nem is ássa a talajt. Amelyik hal befér a száján, azt meg is eszi. Szaporodáskor az agresszió fokozódik.
 • Táplálkozás: Mindenevő, mindenféle élő és fagyasztott eledelt elfogyaszt, kedveli a száraz tápokat is, de alkalmanként növényi eledeleket is adjunk neki.
 • Szaporítás: Elég könnyű
 • Medence: Minimum 150 liter 1 párra
 • Halnépesség: 400 literre 1 hím és 3-4 nőstény
 • Dekoráció: Homokos aljzatot és kövekből, vagy gyökerekből sok búvóhelyet igényelnek, különösen, ha más sügérekkel együtt tartjuk őket. Biztosítsunk számukra nagy, szabad úszótereket.
 • Hőmérséklet: 22-30 °C
 • pH: 6,5-8
 • Keménység: 8-15 NK°
 • Várható életkor: 10-13 év

Megjegyzés: A Cichlasoma salvini nevét az angol felfedezőről O. Salvin-ról kapta, aki Mexikóban nagy mennyiségű állatot gyűjtött be a British Múzeum számára az expedíciója során. Testük alapszíne gyönyörű sárga. A hímek a hátán és a fején ragyogó kékes színű minták találhatóak, míg a nőstények hasi része vöröses, ami a hímeken kevésbé kiterjedt. A halak színezete párzáskor kissé megváltozik: a kék szín elhalványul és a testükön lévő fekete mintázat a szájtól egészen a farokúszóig, az oldalvonal mentén és a háti részen felerősödik. Ilyenkor a sárga színük is sokkal intenzívebb. A fiatal Salvin sügérek színezete nem hasonlítható a felnőtt halakéhoz, de más sügérektől jól megkülönböztethető az oldalukon található kör alakú fekete foltról. Mindenképpen párban, vagy kisebb csapatban (1 hím és több nőstény) tartsuk őket. Viszont a kifejlett halakra jellemző, hogy egy domináns hím nem nagyon tűr meg másik hímeket az akváriumban, hacsak nem egy több 100 literes medencéről van szó. Akváriumukat ne zsúfoljunk túl, mert a halak verekedni fognak és súlyos sérüléseket is okozhatnak egymásnak kis helyre zárva. Kezdő akvaristák számára nem ajánlott a tartása, annak ellenére, hogy nem kell nekik hatalmas akvárium, mint sok más közép-amerikai sügérnek.

A nemek megkülönböztetése könnyű: a hímek sokkal színesebbek, valamint a hát-, és farok alatti úszójuk vége hegyes. Ezen kívül a fekete foltjaik is sokkal kontrasztosabbak. A nőstényeknek egy folt van a hátúszójuk közepén, és egy másik sötét folt a kopoltyúfedő alsó részén. Szaporítani párban érdemes őket, de kell egy kis idő, amíg kialakulnak a párok. Legjobb, ha egy kisebb csoport (kb. 5-6 db) fiatal halat szerzünk be, és megvárjuk, amíg kialakul egy, vagy több pár. Ha felnőtt halakat vásárolunk, akkor sem biztos, hogy párba állnak, sőt ha nem, akkor előbb utóbb agresszió lép fel közöttük. A természetben a száraz időszakban szaporodnak, ami decembertől májusig tart, ilyenkor a víz általában tisztább és melegebb. Kis termetük ellenére elég nagy területet elfoglalnak (kb. 2 méret átmérőjű kör), amit még nagyobb halak ellen is agresszíven védelmeznek. Az ikrázás előtt a Salvin sügérek gondosan megtisztítják a kiválasztott helyet, ami gyakran egy lapos kő, vagy fatörzs, és a nőstény kb. 500 zöldes-sárga színű ikrát rak le. Nagyon jó szülők, mindkét hal kiveszi a részét az ikrák és az ivadékok őrzéséből is. A nőstény inkább az ikrák közelében tartózkodik és a mellúszójával friss vizet legyez rájuk, míg a hím a területet védelmezi. Az ikrák kb. 2 nap alatt kelnek ki, és miután a kishalak felhasználták a szikzacskójukat, elúsznak, és táplálékot keresnek. Indítóeleségnek a frissen kelt sórák a legjobb.