Change the language to englishEnglishChange the language to english
diszhal.info logo
Chaetostoma formosae - Csíkos papucsorrú algaevőAngolul / English
Chaetostoma formosae - Csíkos papucsorrú algaevőChaetostoma formosae - Csíkos papucsorrú algaevőChaetostoma formosae - Csíkos papucsorrú algaevőChaetostoma formosae - Csíkos papucsorrú algaevőChaetostoma formosae - Csíkos papucsorrú algaevő
 • Tudományos név: Chaetostoma formosae
 • Szinonímák: L-444 harcsa, L-187b harcsa, Csíkos bulldogfejű algaevő
 • Magyar név: Csíkos papucsorrú algaevő
 • Csoport: Harcsák
 • Származás: Dél-Amerika, Kelet-Kolumbia, a Rio Meta és Rio Guaviare vízgyűjtő területének felső szakaszai.
 • Testhossz: 9-10 cm
 • Természetes élőhely: Kizárólag a tiszta vizű, gyors folyású folyókban él, ahol az aljzat kisebb-nagyobb kövekből és sziklákból áll, és a part menti növényekről sok levéltörmelék belehull a folyóba. Vízinövények jellemzően nem találhatóak ezekben a vizekben.
 • Viselkedés: Kissé félénk, inkább éjszaka aktív harcsa, célszerű külön a számukra berendezett akváriumban tartani őket, esetleg egy csapat vízfelszín közelében úszó pontylazaccal társítva. Fajtársaival, és hasonló kinézetű halakkal szemben kissé területvédő lehet, ezért fontos a sok búvóhely számukra.
 • Táplálkozás: Mindenevő; A természetben elsősorban algákat és a vízben lévő tereptárgyakon található biofilmet, valamint az apró rovarlárvákat fogyasztják. Akváriumban elsősorban élő és fagyasztott eleségekkel (pl. szúnyoglárva, sórák), valamint friss algával etessük.
 • Szaporítás: Akváriumban még nagyon ritka.
 • Medence: Minimum 90 literes
 • Halnépesség: 140 literre 4-5 hal
 • Dekoráció: A legfontosabb számukra a tiszta, oxigéndús víz, ezért célszerű túlméretezett szűrést alkalmazni, megtámogatva egy powerhead-del, ami levegőt is old be a vízbe. A vízpumpa teljesítménye akár a medence térfogatának 10-15-szerese is lehet óránként. Az aljzat lehet apró kavics, vagy folyami homok, amelybe helyezzünk kisebb-nagyobb, víz által legömbölyített köveket. A világítás legyen erős, ami elősegíti az alganövekedést.
 • Hőmérséklet: 20-24 °C
 • pH: 6.5-7.8
 • Keménység: 8.0-25.0 NK°
 • Várható életkor: 8-10 év
Leírás: A Chaetostoma formosae alapszíne fakó olívazöld, és kizárólag a fején találhatóak sötét színű pöttyök. Minden úszója mintázat nélküli, viszont a testén található páncéllemezek szélei fekete színűek, aminek köszönhetően egyfajta átlósan futó csíkos mintázatuk van. A Chaetostoma genus leggyakrabban beszerezhető tagja, amelyet gyakran még manapság is tévesen Chaetostoma thompsoni-ként azonosítanak, amely egy ritka faj, és valószínűleg sohasem importáltak még.

Természetes élőhelyükön a víz oldott oxigénben gazdag, és a víz alatti tereptárgyakon nagy mennyiségben kialakul az ún. biofilm. A víz mennyisége, folyási sebessége és kémhatása akár hirtelen is megváltozhat, a gyakori erős esőzések hatására. Áramvonalas testfelépítésük is ezekhez a gyors folyású vizekhez alkalmazkodott. Ha nem tudunk megfelelő mennyiségű algát biztosítani számukra a saját akváriumukban, akkor célszerű egy külön kis medencében algát növeszteni: helyezzünk néhány laposabb követ a vízbe, és tegyük ki az ablakba, hogy elegendő napfény érje a köveket, majd néhány nap elteltével tegyük a bealgásodott köveket a halak akváriumába.

A kifejlett hímek hosszabbak a nőstényeknél, ezenkívül a fejük szélesebb, és mellúszóikon sokkal erőteljesebb kefeszerű kinövések találhatóak, mint a nőstényeknél. A hímeknek továbbá aránytalanul nagy hasúszóik vannak, amelyek feltehetőleg az ikrák megtermékenyítésénél játszanak fontos szerepet, úgy hogy az ikrákat betakarják vele, és megakadályozzák, hogy a spermát túl gyorsan elvigye a gyors vízáramlat.
Akváriumban is sikerült már a szaporításuk, de nagyon kevés dokumentált információ található róla. Ezek többnyire a már beállt akváriumokban történtek, és a halak az ikrákat egy barlang tetejére rakták, amit utána a hím őrzött. A sárgás színű ikrák viszonylag nagyok, kb. 4 mm átmérőjűek, számuk elérheti a 70-80-at.
Felhasznált források:
http://www.fishbase.se/summary/chaetostoma-formosae.html
http://www.seriouslyfish.com/species/chaetostoma-cf-thomsoni/
https://www.planetcatfish.com/common/species.php?task=&species_id=318
https://www.planetcatfish.com/shanesworld/shanesworld.php?article_id=242
http://www.fishforums.net/threads/blonde-rubber-lipped-plecostomus-chaetostoma-formosae.422830/
http://www.aquatropic.com/news/the-rubbernose-pleco-chaetostoma-formosae
http://www.scielo.br/pdf/paz/v51n26/01.pdf