Change the language to englishEnglishChange the language to english
diszhal.info logo
Betta macrostoma - Brunei szépségeAngolul / English
Betta macrostoma - Brunei szépségeBetta macrostoma - Brunei szépségeBetta macrostoma - Brunei szépségeBetta macrostoma - Brunei szépségeBetta macrostoma - Brunei szépsége
 • Tudományos név: Betta macrostoma
 • Szinonímák: -
 • Magyar név: Brunei szépsége
 • Csoport: Labirint-kopoltyúsok
 • Származás:Ázsia; Brunei szultánság és Borneó északi része (Sarawak)
 • Testhossz: 10-11 cm
 • Természetes élőhely: Nyugodt, árnyékos tavacskák, ahol az aljzat kisebb-nagyobb kövekből áll, és gyakran levéltörmelék borítja. Ezen kívül gyorsabb folyású, viszonylag tiszta feketevizű patakokban is megtalálható. Ezekben a vizekben magas a huminsav tartalom, az oldott ásványi anyag szinte elhanyagolható (nagyon lágy), és a pH 5 alatti (savas).
 • Viselkedés: Nem társas akváriumba való, legjobb külön akváriumban, párban tartani. A hímek folyamatosan harcolnak egymással, ha többet is tartunk belőlük, sőt a nőstények is civakodósak, amíg nem alakul ki a hierarchia közöttük.
 • Táplálkozás: Mindenevő; Természetes élőhelyén apró rovarokat eszik, de akváriumban megeszi a fagyasztott és száraz tápokat is. A változatos étrend és pl. az artemia és a vörös szúnyoglárva elősegíti gyönyörű színezetük élénkülését. Ne etessük túl, mert hajlamos az elhízásra.
 • Szaporítás: Nehéz
 • Medence: Minimum 70 literes
 • Halnépesség: 70 literre 1 pár.
 • Dekoráció: Növényekkel sűrűn beültetett akváriumban is jól tarthatóak, de sok tenyésztő talaj nélküli medencében tartja őket. Gyökerekkel és faágakkal biztosítsunk búvóhelyeket számukra. Hasznos lehet száraz leveleket is tenni medencéjükbe, amelyek megszínezik a vizet. A világítás ne legyen erős. Akváriumukat fedni kell, mert jó ugrók, és érzékenyek a hideg levegőre!
 • Hőmérséklet: 20-26 °C
 • pH: 3,5-6
 • Keménység: 0-10 NK°
 • Várható életkor: 3-5 év

Megjegyzés: A Betta macrostoma az 1980-as évek elején tűnt fel először az akvarisztikában. Latin neve, a macrostoma jelentése: nagy száj, ami nagyon találó. Sajnos mivel a természetben csak nagyon kis területen fellelhető, ezért a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) veszélyeztetett fajként tartja számon. Mivel a Brunei szultán megtiltotta az exportját, ezért az akvarisztikában fellelhető példányok fogságban tenyésztettek, vagy Sarawak-ból exportált példányok. A másik sajnálatos dolog, hogy a Sarawak-i élőhelyükön a közeljövőben olajpálma ültetvényeket fognak telepíteni, amitől az ottani populáció nagy valószínűséggel örökre eltűnik. Ezért is nagyon fontos az akváriumi körülmények közötti szaporításuk. Magas áruk miatt manapság is nehéz lehet hozzájutni, ezért csak olyan akvaristák vágjanak bele a tartásukba, akik tenyészteni is tudják, hogy a faj fennmaradhasson. Kezdők számára nem ajánlott a tartása! A hímek teste narancsos-barnás színű, a hát-, farok-, és farok alatti úszóin fekete csíkok találhatóak. A hátúszón egy folt látható, amelynek sárgás, vagy narancsos körvonala van, esetleg ritkán kékes. A hátúszó és a farokúszó külső végei gyakran kékes színűek. A kopoltyúfedél mögött egy függőleges fekete csík húzódik, valamint a szájuk is fekete. A nőstények szürkés-barnás színűek, testükön 2 fekete vízszintes csík fut, amelyek sokkal jobban látszanak, ha a hal izgatott.

A hímek kicsit nagyobbak, és sokkal színesebbek, mint a nőstények, valamint az úszóik is meghosszabbodnak, ahogy öregszenek. Szájköltő halak, és a hímek feje is zömökebb, mert ők tartják az ikrákat a szájukban. Szaporításuk nem olyan nehéz, ha megfelelő körülményeket és változatos étrendet biztosítunk számukra. Apai szájköltők, és a legnagyobb nehézség, hogy a hím az ikrák kikeléséig a szájában tartsa azokat. Akváriumukat jól le kell fedni úgy, hogy a tető és a vízfelszín között legyen egy réteg párás levegő, ami a kishalak labirintus-szervének kialakulásához nélkülözhetetlen. Az udvarlás során a hím színezete felerősödik, és úszóit kifeszítve közelíti meg a nőstényt, amelyre a nőstény is az úszói feszítésével válaszol. Ez eltarthat néhány óráig is, mire az ívás megkezdődik. A hím a nőstény teste köré csavarodik, és ekkor a nőstény elszórja az ikrákat, amelyeket a hím azonnal meg is termékenyít. Ezután mindkét hal elkezdi a szájába gyűjteni az ikrákat, majd a nőstény átköpi őket a hím szájába, de nem úgy, ahogy más szájköltő bettáknál, hanem a szájuk szinte teljesen összeér. Az ikrák száma elég kevés, 10 ikra már jónak mondható. Ezután nagyon fontos, hogy a hím nyugodt környezetben legyen, mert gyakori probléma, hogy lenyeli a szájában lévő ikrákat. Sok tenyésztő ezért a nőstényt is az akváriumban hagyja. A hím az ívás után egy árnyékos helyre bújik, és színezete is sokkal fakóbb lesz a szájköltés alatt. Az inkubációs időszak 14-35 napig változhat, ami a hőmérséklet függvénye. Ezután a hím kiengedi a kishalakat a szájából. Célszerű ezután a hímet külön tenni egy rövidebb ideig, és bőségesen etetni, hogy visszanyerje erejét. A kishalak kb. 5 mm nagyságúak, és frissen kelt sórákkal lehet őket etetni. Többször adjuk nekik kevesebb eleséget, és vigyázzunk a túletetéssel. Napi 5-10%-os kisebb vízcserékkel frissítsük medencéjük vizét, és figyeljünk a jó vízminőségre. A kishalak nagyon lassan nőnek, és csak 1 éves korukra érik el az ivarérettséget.