Change the language to englishEnglishChange the language to english
diszhal.info logo
Beaufortia kweichowensis - Hegyipataki palacsinta algázóAngolul / English
Beaufortia kweichowensis - Hegyipataki palacsinta algázóBeaufortia kweichowensis - Hegyipataki palacsinta algázóBeaufortia kweichowensis - Hegyipataki palacsinta algázóBeaufortia kweichowensis - Hegyipataki palacsinta algázóBeaufortia kweichowensis - Hegyipataki palacsinta algázóBeaufortia kweichowensis - Hegyipataki palacsinta algázó
 • Tudományos név: Beaufortia kweichowensis
 • Szinonímák: Gastromyzon leveretti kweichowensis (Fang, 1931), Beaufortia kweichowensis kweichowensis (Fang, 1931), Beaufortia kweichowensis gracilicauda (Chen & Zheng, 1980), Palacsinta algaevő, Hegyipataki csík
 • Magyar név: Hegyipataki palacsinta algázó
 • Csoport: Csíkfélék
 • Származás: Délkelet-Ázsia, Dél-Kína, Xi Jiang folyó
 • Testhossz: 6,5-7,5 cm
 • Természetes élőhely: Gyors folyású, sekély hegyi patakokban.
 • Viselkedés: Többnyire békés, félénk hal, de a hímek kisebb territóriumokat foglalnak el, és védelmeznek a többi haltól. Legjobb külön a számukra berendezett akváriumban tartani őket, de hasonló igényű halakkal együtt tarthatóak.
 • Táplálkozás: Mindenevő, alapvetően algákat, és különböző mikroorganizmusokat fogyaszt, amelyeket a kövek felületéről rág le. Akváriumban elfogadja a fagyasztott, és száraz tápokat is, de fontos, hogy növényi eredetű táplálék legyen az alapvető elesége.
 • Szaporítás: Akváriumban még nem volt sikeres
 • Medence: Minimum 70 literes
 • Halnépesség: 100 literre 4-5 hal;
 • Dekoráció: Legfontosabb számukra a tiszta, gyors mozgású, és oxigéndús víz, amit egy erős szűrővel biztosíthatunk. A szűrő teljesítménye a medence térfogatának 10-15-szöröse is lehet. Aljzatnak használjunk nagyobb szemű kavicsot, vagy laposabb lekerekített köveket, valamint kövekből építsünk búvóhelyet.
 • Hőmérséklet: 16-24 °C
 • pH: 6,5-8
 • Keménység: 1-12 NK°
 • Várható életkor: 6-8 év

Megjegyzés: Alapszíne zöldes-barnás, és sötét pöttyök borítják a testét. Úszói szélén sötét pöttyökből álló csík található. Teste lapos, és áramvonalas, alakja jól alkalmazkodott a gyors folyású folyókhoz, ahol a kövekre lapulva legeli le az algákat a tereptárgyakról. Testén nem találhatók pikkelyek, ezért sokkal érzékenyebb a betegségekre, és a gyógyszeres kezelésekre, mint más halak. Mint minden Hegyipataki csíkfajtának, a Hegyipataki palacsinta algázónak is szüksége van az erős vízáramlásra és az oxigéndús tiszta vízre. Akváriumukban használjunk erős világítást, vagy tegyük akváriumukat olyan helyre, ahol érheti a napfény, hogy az algásodás meginduljon. Ezenkívűl biztosítsunk számára kövekből búvóhelyet és nagy lapos köveket, amiken lelegelheti az algát. Az eredeti élőhelyükön kevés vízinövény található, de akváriumukba tehetünk néhány tő Anubias-t, vagy Lándzsás vízipáfrányt, mert segíthet a jó vízminőség megőrzésében. Tartsuk őket csapatban, legalább 3-5 példányt. Elég félénk halak, de fürgén mozognak, ha megijednek valamitől. Talán ez a leggyakrabban importált Hegyipataki csík-fajta. Mint a Gastromyzon punctulatus, ők is védik kiválasztott területüket, ami gyakran megmutatkozik olyan erőfitoktatásban, hogy megpróbálják egymás testét "betakarni" testükkel. Ezeket a harcok elég szórakoztató nézni, és ritkán végződnek sérülésekkel. Végül az egyik hal feladja és elhagyja a területet.Természetes élőhelyük az egyik legsűrűbben lakott, és iparosodott vidék Kínában, ezért az itt található folyók egyre jobban elszennyeződnek.

A nemek megkülönböztetése nehéz, felülnézetből a hím pofája kissé szögletesebb, és a mellúszók majdnem derékszöget zárnak be a fejjel, míg a nőstényeké kerekebb és szélesebb, és a mellúszóik szinte a fej folytatásának tűnnek. A hímeknek gyakran egy kissé erősebb a színezetük. Akváriumi szaporodásukról nincs információ.

Felhasznált források:
http://www.seriouslyfish.com/species/beaufortia-kweichowensis/
http://www.loaches.com/species-index/beaufortia-kweichowensis
http://www.fishbase.org/summary/55034
http://animal-world.com/encyclo/fresh/HillstreamLoaches/ChineseHillstreamLoach.php
http://badmanstropicalfish.com/profiles/profile143.html
http://www.theaquariumwiki.com/Beaufortia_kweichowensis
http://en.wikipedia.org/wiki/Beaufortia_kweichowensis
Hasonló vízparamétereket igénylő fajok