Change the language to englishEnglishChange the language to english
diszhal.info logo
Aphanius dispar dispar - Gyöngyös fogaspontyAngolul / English
Aphanius dispar dispar - Gyöngyös fogaspontyAphanius dispar dispar - Gyöngyös fogaspontyAphanius dispar dispar - Gyöngyös fogaspontyAphanius dispar dispar - Gyöngyös fogaspontyAphanius dispar dispar - Gyöngyös fogasponty
 • Tudományos név: Aphanius dispar dispar
 • Szinonímák: Alphaniops cilensis, Aphaniops darrorensis, Aphaniops dispar, Aphaniops zaccarinii, Aphanius airebejensis, Aphanius cilensis, Aphanius darrorensis, Aphanius foemina, Aphanius lunatus, Aphanius stoliczkanus, Aphanius velifer, Aphanius zaccarinii, Cyprinodon cilensis, Cyprinodon darrorensis, Cyprinodon dispar, Cyprinodon lunatus, Cyprinodon stoliczkanus, Cyprinodon zaccarinii, Cyprinus leuciscus, Lebias dispar, Lebias lunatus, Lebias velifer
 • Magyar név: Gyöngyös fogasponty
 • Csoport: Ikrázó fogaspontyok
 • Származás: Afrika és Ázsia; A Vörös-tenger part menti részein: Egyiptom, Izrael, Szudán, Eritrea, Dzsibuti és Nyugat Szaúd-Arábia; Az Arab-öböl mentén: Szomália, Jemen és Omán; Perzsa öböl mentén: Egyesült Arab Emirátusok, Bahrein, Katar, Irán.
 • Testhossz: 7 cm
 • Természetes élőhely: Jellemzően a sekély, part menti vizekben él, ahol a víz alatti növényzet sűrű, vagy a fonalas alganövekedés számottevő. Nagyon alkalmazkodó hal, megtalálható édesvízben és rendkívül sós vízben is.
 • Viselkedés: Békés, félénk hal. Speciális vízigényei miatt célszerű külön a számukra berendezett medencében tartani.
 • Táplálkozás: Mindenevő; A természetben nagy mennyiségben fogyaszt növényi táplálékot (pl. fonalas alga), de akváriumban célszerű rendszeresen élő, és fagyasztott eleségekkel etetni, valamint az alga tartalmú száraz tápokra is rászoktatni.
 • Szaporítás: Elég könnyű
 • Medence: Minimum 60 literes
 • Halnépesség: 80 literre 1 hím és 2-3 nőstény
 • Dekoráció: Fontos, hogy legyen sok finom szálú vízinövény (pl. Jávai moha) az akváriumban, ahová a halak ikrázhatnak, és a nőstények könnyen elbújhatnak a hímek elől. Aljzatnak használjunk nagyobb köveket, vagy egyáltalán ne használjunk aljzatot.
 • Hőmérséklet: 15-30 °C
 • pH: 7,5-9
 • Keménység: 15-35 NK°
 • Várható életkor: 3-5 év

Megjegyzés: Hatalmas elterjedési területe miatt kérdéses, hogy mindegyik populáció egyazon fajhoz tartozik-e, sőt mintázatuk, és színezetük is változatos, így még nehezebb a meghatározás. Egy alfajuk már létezik (Aphanius dispar richardsoni), ezért célszerű a befogási hely alapján megkülönböztetni a populációkat. Sok országban szúnyogirtás céljából telepítették be, de más betelepített fajok miatt (pl. Gambusia affinis) sok helyen már eltűnt, vagy megfogyatkozott a számuk. Sajnos az akvarisztikában csak nagyon ritkán beszerezhető faj.

A nemek megkülönböztetése viszonylag könnyű, viszont a különböző területekről származó halak mintázata változhat. A hímek barnás-szürkés színű oldalán szabálytalan, kékes-ezüstös színű pontokból álló mintázat található, amelyek néha függőleges vonalakká állnak össze a test hátsó részén. A farokúszón 2-3 függőleges, sötét vonal húzódik, és a hát-, és farok alatti úszók meghosszabbodottak. Szaporodáskor a hímek szája, és úszói ragyogó kékes-fehér színűek lesznek. A nőstények valamivel nagyobbak, és fakóbb aranybarna színűek, testükön sötét pöttyökből álló, vagy függőleges csíkokból álló mintázattal. Úszóik teljesen átlátszóak.

Szaporításuk nem túl nehéz, de más ikrázó fogaspontyokkal ellentétben a Gyöngyös fogasponty a talajra ikrázik, gyakran a finom szálú növényekre. A nőstények általában április és szeptember között többé-kevésbé folyamatosan ikráznak, de az Iránban, és Szaúd-Arábiában élő populációk akár egész évben is ikrázhatnak. A hímek kis territóriumokat választanak maguknak, amelyet megvédenek a rivális hímektől, és ahová megpróbálják a nőstényeket becsábítani a színes farokúszójuk lebegtetésével. A domináns hímek színezete sokkal intenzívebb. A felnőtt halak előszeretettel megeszik az ikrákat, ezért azokat el kell különíteni. Az ikrák nagyon aprók, és óvatosan kell bánni velük, ezért legjobb, ha kisebb csipesszel vesszük ki őket a medencéből. Másik lehetőség, hogy az ikrákat hagyjuk az akváriumban, és a felnőtt halakat vesszük ki. Az ikrák kelési ideje hőmérsékletfüggő, és 10-14 nap között változhat. A kikelt kishalak elég nagyok, hogy frissen kelt sórákkal etessük őket, amint elúsztak.