Change the language to englishEnglishChange the language to english
diszhal.info logo
Anabas testudineus - Ázsiai kúszóhalAngolul / English
Anabas testudineus - Ázsiai kúszóhalAnabas testudineus - Ázsiai kúszóhalAnabas testudineus - Ázsiai kúszóhalAnabas testudineus - Ázsiai kúszóhal
 • Tudományos név: Anabas testudineus
 • Szinonímák: Anthias testudineus, Amphiprion testudineus, Antias testudineus, Sparus testudineus, Perca scandens, Anabas scandens, Lutjanus scandens, Sparus scandens, Amphiprion scansor, Anabas spinosus, Anabas variegatus, Anabas macrocephalus, Anabas microcephalus, Anabas trifoliatus, Anabas elongatus
 • Magyar név: Ázsiai kúszóhal
 • Csoport: Labirint-kopoltyúsok
 • Származás: Ázsia; Pakisztán, India, Banglades, Nepál, Bután, Sri Lanka, Mianmar, Thaiföld, Kambodzsa, Laosz, Vietnám, Dél-Kína, Malajzia, Indonézia, Brunei, és Szingapúr.
 • Testhossz: 10-12 cm, de egyes példányok elérhetik a 20-25 cm-t is.
 • Természetes élohely: Mindenféle vízrendszerben megtalálható, folyókban, mocsarakban, tavakban, rizsföldeken, kisebb-nagyobb vízzel telt gödrökben, sőt még a part menti brakkvizekben is előfordul.
 • Viselkedés: Elég agresszív, nem egy társas akváriumba való hal, mert a kisebb halakat levadássza.
 • Táplálkozás: Mindenevő; Alapvetően ragadozó, kisebb halakat, rovarokat, és puhatestűeket fogyaszt, de megeszi az algát, vagy a rizsszemeket is. Akváriumban mindenféle élő, fagyasztott és száraz tápot szívesen fogad.
 • Szaporítás: Akváriumban ritka
 • Medence: Minimum 150 literes
 • Halnépesség: 200 literre 1 pár.
 • Dekoráció: A talaj lehet homok, valamint gyökerekkel és faágakkal biztosítsunk búvóhelyeket számukra. A világítás ne legyen erős, ezt vízfelszíni növényekkel is megoldhatjuk. Akváriumukat célszerű lefedni, mert kiugorhatnak, de hagyjunk 8-10 cm-t a vízfelszín és a tető között. Nem kedveli a túl erős vízmozgást.
 • Homérséklet: 15-30 °C
 • pH: 5,5-8
 • Keménység: 2-25 NK°
 • Várható életkor: 5-8 év

Megjegyzés: Az Ázsiai kúszóhal nem túl népszerű az akvaristák körében, de színtelensége ellenére mégis érdekes hal. Nagy elterjedési területe miatt sok bizonytalanság volt a rendszertani besorolása körül, mert az egyes populációk között lehetnek apróbb különbségek, de mára ezek többsége tisztázódott, és ezen elnevezések többsége a szinonimák között szerepel. Az Ázsiai kúszóhal teste karcsú, szürkés-barna színű, a hasi részen világosabb ezüstös. Szemük vöröses színű. A természetben létezik albínó, és arany színváltozata is.

Sok országban halfarmokon tartják, étkezési halként, mert ízletes a húsuk, és az innen kiszökött halaknak egyes helyeken a természetben is kialakultak populációik: Fülöp-szigetek, Pápua Új Guinea. Az esős évszakban a folyók által elárasztott területekre is kiúszik. Ha szükséges, akkor mellúszói segítségével akár több száz métert is képes a szárazföldön megtenni, ezáltal könnyebben talál megfelelő helyet magának, ha az élőhelye kiszárad. Extrém esetekben képes beásni magát a nedves talajba, és így akár több hétig is túlélhet. A Labirint-kopoltyús halak közül az Ázsiai kúszóhalnak van a legnagyobb labirint szerve, a testméretéhez viszonyítva, és ez az egyik legprimitívebb testfelépítésű hal a családból. Óvatosan fogjuk meg, mert az úszók sugarai hegyesek, valamint a kopoltyúfedőkön tüskeszerű kinövések vannak, így könnyen beleakadnak a hálóba, és ezeket a tüskéket használják védekezésül is.

A kifejlett nőstények kissé nagyobbak, és testesebbek a hímeknél, míg a hímek színezete sötétebb. Azon kevés Labirint-kopoltyús halak közé tartozik, amelyek nem gondoskodnak az ivadékaikról. Hormoninjekciók nélkül ritkán sikerült szaporítani akváriumban, de lehetséges. Ivarérettségét kevesebb, mint 1 év alatt éri el, ekkor 10-12 cm hosszúak. A hímek színezete íváskor vöröses árnyalatot vesz fel, különösen a mell-, és farok alatti úszókon, és egy fekete, gyémánt alakú minta jelenik meg a farok tövénél. Az ikrától duzzadó nőstényeket ilyenkor könnyebb megkülönböztetni a hímektől. A természetben az ikrákat az esős évszakban szórják el a nyílt vízben, úgy hogy a hím a testével körülöleli a nőstényt, és megtermékenyíti a nőstény által kiszórt ikrákat. Egy-egy ilyen alkalommal 200 ikrát is kienged magából a nőstény, és az ívás végére az ikrák száma elérheti az 5000-t. Az ikrák könnyebbek a víznél, és fellebegnek a víz felszínére, ahol 24 óra múlva kikelnek. Az ivadékok ekkor 2-3 mm hosszúak, és 2 nap múlva már szabadon úsznak.

Hasonló vízparamétereket igénylő fajok